keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Kotijumppa

Mä rakastan ehkä kaikista eniten kotijumppaa! Siis niitä "kamalia" videoilta seurattavia jumppia. Ihan alkuperäisiä telkkarista joskus tulleita kotijumppia en ole onnistunut säilyttämään (oliskohan äidillä jossain tallessa), mutta YouTuben ihmeellisestä maailmastahan noita erilaisia harjoitteluvideoita löytyy. Myös kirjastoissa on usein jumppaDVD -hyllyjä, sekä paljon kirjallisuutta, joka auttaa oman jumpan laatimisessa.

Mun viimeisin innostus pilatekseen alkoi puoli vuotta sitten. Tutustuin lajiin liikunnan kurssin itsenäisen suorituksen aikana. Liikkeiden hallittu ja melko rauhallinen suorittaminen sopi mulle, koska tykkään mielummin tehdä rauhassa ja tunnustella miltä liike tuntuu, kuin tehdä hutiloiden ilman keskittymistä. Varmaankin tämän saman ajatuksen myötä tutustuin joogaan ja koen siihen kuuluvat liikkeet (=asanat) itselleni hyödyllisiksi.

Tiedän, ettei uutta lajia kuuluisi aloittaa ilman opastusta. Itse kuitenkin tiedän jo, mitä eroa esimerkiksi suoralla ja pyöristetyllä selällä. Jokaisen liikkeen aikana tunnustelen tarkasti, miltä se tuntuu ja mihin lihakseen se ottaa. Jos jokin tuntuu väärältä tai tuntemus ei täsmää ohjeen kanssa, lopetan liikkeen.

Tiedän myös, että joogaan kuuluu oikeasti muutakin, kuin nuo venytykset ja muut liikkeet. Hengitystä tarkkailen aina videon ohjeiden mukaisesti (se kun vaikuttaa olevan lähes tärkein osa joogaa). En kuitenkaan käytä joogan liikkeitä ns. parantamaan henkistä puoltani vain ainoastaan lihasjumeihin yms. joihin vaikuttavat auttavan. Hui, kun tuli pitkä sepustus (en halunnut, että kukaan ymmärtää mitään väärin).

Nyt siihen shoppailu osaan, jonka mainitsin edellisessä postauksessa. Kävin siis tänään Ideaparkin Budget Sportissa etsimässä paria pilatesvälinettä, joihin olen törmännyt videoissa. Nimittäin pilatesrengasta ja -palloa. Kumpikin oli onnekseni tarjouksessa ja sain ne n. 15 eurolla (mikä onnen päivä tosiaan). Kauppaan jäi vielä pilatesrulla, josta olen myös haaveillut. Ehkä sitä voisi toivoa joululahjaksi tai jotain (tai sitten ryntään viikonloppuna hakemaan senkin, kun oli myös tarjouksessa).
Kummatkin ovat EcoBody-merkkiä ja mulla onkin tältä merkiltä jo nilkkapainot (viime vuonna sain äidiltä joululahjana <3). Olen ollut niihin ainakin tyytyväinen, joten en epäile näiden uusienkaan toimivuutta ihan heti. Ainakin nopeassa testissä toimivat niin kuin pitäisikin.

Olen lisäksi katsonut netissä tuollaista joogapalikkaa lähinnä ylispagojen venytykseen. Tietääkö kukaan ovatko nuo enemmän pehmeitä vai kovia? Myös joogavyö eli tavallaan "venyttelyremmi" on kiinnostanut pidemmän aikaa, kun sillä tuo vasemman jalan venyttely olisi varmasti mukavampaa. Olen aiemmin käyttänyt apuna vasemman jalan kanssa jumppakuminauhaa, mutta se on vähän huono kun joustaa niin paljon. Nuo ovat ehkä seuraavana hankinnassa, jos tuo palikka ei ole ihan löllöpehmeä :).

Loppuun kuvia niistä tän päivän ostoksista. Kuvissa myös ne saman merkkiset nilkkapainot. Tuli muuten aika pitkä postaus (mutta niinhän siinä käy, kun pääsee asiaan mistä on kerrottavaa) :"D

-Helinä

10 kommenttia:

 1. Mä voin kyllä lämpimästi suositella tuota pilatesrullaa - tai foam rolleria. Selkäongelmaisena siitä on mulle ollut korvaamaton apu, koska rulla on sen verran pieni, että se sopii hyvin mun selkärankaan ja venyttää rintakehää auki. Kamalat rutinat kyllä kuuluu, kun kaikki fasettilukot aukeavat.
  Sillä saa hyvin hierottua mm. ulkoreisiä (auts!), ja muutenkin rullattua selkää auki. Omani hankin Prismasta ja hintaa taisi olla about 13e.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän kuulostaa just siltä mitä mä tarvin! Täytyykin yrittää päästä ensi viikonloppuna jostain sellainen etsimään :)

   Poista
 2. Hei,

  Minusta sinulla on hieno asenne tuohon pilateksen opetteluun, kiva että maltat tehdä rauhassa ja tunnustellen. Olen saanut pilateksesta oman kroppani työkykyisenä pitämiseen paljon apua, pilates auttaa myös todella paljon baletissa. Itse kuitenkin näin opettajana suosittelisin ihan tunneille menemistä, sillä kaikkia asioita ei mitenkään pysty havainnoimaan omasta kehostaan ilman ammattitaitoisen opettajan apua - ei edes näin ammattilaisena. Pyydä kokeilukerta vaikkapa joulu- tai synttärilahjaksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän tuon, että ihan kaikkea ei pystykään itsestään vahtimaan. Korjataanko yleensä pilatestunnilla kuinka paljon?

   Kerran olin sivustakatselemassa tuntia ja siellä ohjaaja ei huomauttanut kuin aivan vääristä liikeradoista (esim. kauhea selän notko tai työskentely väärillä lihaksilla).Tämä on ehkä yksi syy, etten ole ollut innostunut tuosta maksamaan. Voisin tietysti etsiä liikuntapaikkaa, jos jossain tarjottaisiin ilmainen kokeilukerta.

   Joululahjaksi pyytäminen ei ehkä onnistu, kun joudun pyytämään jo tuon kevään baletin tavallaan joululajaksi. :/

   Poista
 3. Hei,

  Pilatesohjaajia on moneen lähtöön; osa on käynyt ainoastaan viikonlopun pituisen kurssin, toiset taas pitkän koulutuksen. Osa ohjaajista on myös esimerkiksi fysioterapeutteja tai korkeakoulutettuja tanssinopettajia. Näin ollen myös pilatestunnit ovat keskenään erilaisia. Olen itse käynyt hyvin erilaisten ja -taustaisten ohjaajien tunneilla. Kaikki ovat antaneet harjoitteluuni jotain hyvää, mutta laadukkaan tunnin ja taitavan ohjaajan kyllä aina tunnistaa. Minusta hyvän ohjaajan pitää lajista riippumatta korjata tunnille osallistuvia sekä sanallisesti että koskettamalla. :)

  Ihanteellisinta olisi, jos pystyisit kokeilemaan eri ohjaajien tunteja ja sitten valitsemaan niistä itsellesi parhaimman. Ymmärrän kuitenkin sen, ettei raha riitä kaikkeen eikä kaikkialla välttämättä edes ole mistä valita. Kannattaa kuitenkin pitää tämä asia mielessä, ettei heti tyrmää koko lajia epäpätevän ohjaajan takia (en tarkoita, että olisit näin tehnyt). Sama tietenkin pätee moneen muuhunkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näinhän se taitaa monessa lajissa olla :). Mulle jäi vaan siitä tunnista mielikuva, etteivät korjaukset kuulu pilatestunnilla ja ettei niitä siksi anneta kauheasti, enkä ole sen vuoksi tunnille vaivautunut. Kiva kuulla, ettei asia ole näin!

   Poista
 4. Heh, jatkan vielä juttua, kun tuli yksi asia mieleen. Minä esimerkiksi opettajana teen siten, että kun näen oppilaassa monia eri virheitä, valitsen niistä mielestäni tärkeimmän, jota lähden ensimmäisenä korjaamaan. On turhauttavaa oppilaalle, jos opettaja tuuttaa kaikki hänen ongelmansa heti tiedoksi. Itse olenkin kokenut parhaimmaksi rakentaa pohjaa vähitellen. Siksi en itse opettajana välttämättä puutu heti jokaiseen virheeseen, vaan vähitellen.

  Kun olet ollut seuraamassa tuntia, voi olla myös mahdollista, että ohjaajalla on ollut teemana jokin tietty asia, johon hän on keskittynyt ja siksi jättänyt joitan asioita vähemmälle huomiolle (aika ja ihmisten kapasiteetti omaksua asioita yhden tunnin aikana on rajallinen). Tai sitten oppilaalla (tai asiakkaita he taitavat olla muualla kuin tanssitunneilla) on ollut aiemmin vielä pahempi notko, jota hän on jo hieman opettajan avustuksella saanut korjattua. Tai sitten asiakas on ollut ensimmäisellä tunnillaan ja opettaja on halunnut antaa hänelle työrauhan. Toki on mahdollista, että ohjaaja ei ole yksinkertaisesti vain ollut tarpeeksi ammattitaitoinen ohjaamaan tuntia. :D

  Tarkoitan tällä kommentillani lähinnä sitä, että kaikki opettajan (tai ohjaajan) tavoitteet eivät välttämättä näy heti ulkopuolisen silmään eikä kehityskaarta välttämättä huomaa yhden tunnin aikana. Mutta kuten jo aiemmin totesin, laadukkaan tunnin ja hyvän ohjaajan (tai open) tunnistaa kyllä aina. :)

  Pahoittelen tätä megapitkää kommenttia, ehkä pidän jaaritteluni vain oman blogini puolella. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei haittaa yhtään nämä superpitkät kommentit :). Tuon kannan ymmärrän, mutta tuolla tunnilla ohjaaja korjasi vain muutamaa, eikä antanut muille mitään palautetta. Tämän vuoksi tein johtopäätöksen, ettei korjaaminen/palaute liittyisi pilatekseen, kuin ääritilanteissa. Tässä sen taas huomaa, ettei kannata tehdä oletuksia :D.

   Poista
  2. Hei,

   Sattaa olla, ettei tunnin ohjaaja ollut ihan tehtäviensä tasalla. Toivottavasti pääset joskus toisen ohjaajan tunnille! :)

   Poista
  3. Täytyy katsoa asiaa tulevaisuudessa, jos jokin sopiva tunti löytyisi :)

   Poista