lauantai 16. toukokuuta 2015

Laskeminen

Kirjoitan tällä kertaa eräästä ylitsepääsemättömästä ongelmasta. Mä en nimittäin osaa laskea! Tai no, ainakin olen äärettömän huono siinä.

Jos jokin musiikki täytyy laskea itse omassa päässä, siitä ei vain tule mitään. En erota täytyykö laskea kolmeen, neljään, kuuteen, kahdeksaan vai johonkin aivan muuhun. En erota laskujen tempoa, enkä sitä, milloin uusi lasku alkaa. Eli lyhyesti sanottuna en vain osaa. Paitsi joitain erittäin selkeitä, joissa esim. rumpu lyö tasaisesti laskujen mukaisesti koko kappaleen läpi

Toisaalta osaan kyllä laskea musiikit, jotka olen kuullut opettajan laskemana muutaman kerran. Tavallaan opin laskut silloin ulkoa. Tämän vuoksi näytösesityksissä tai tutuissa sarjoissa ei tule ongelmia.

Olen huomannut koulun tanssikurssien improvisaatioharjoituksissa myös sen, että osaan liikkua oikeiden laskujen mukaan, vaikka kukaan ei laske. Itse laskeminen ei kuitenkaan onnistu itsenäisesti sitten millään. En jotenkaan saa musiikkia ja numeroita yhdistymään päässäni.

Show-tanssisarjoissa opin useasti myös "tuntemaan", kuinka kauan mikäkin liike kestää. Tällöin ei tarvinnut laskea juurikaan. Baletissa yksittäistä sarjaa ei kuitenkaan tehdä niin montaa kertaa, että niin ehtisi käymään.

Onko kellään muulla ongelmaa laskemisessa? Olisiko mitään vinkkejä, miten voisin siinä kehittyä?
Haluaisin nimittäin kovasti parantaa tätäkin osa-aluetta baletin kannalta.

-Helinä

10 kommenttia:

 1. Voi kyllä tutulta kuulostaa:) onneksi tuon ongelman kanssa oppi elämän., vaikka olishan se koko ryhmälle helpompaa kun kaikki pysyisi heti. Rytmissä... Onneksi juuri tutut. Koreografiat menee automaattisesti rytmmissä:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, en ole yksin ongelmani kanssa! Olen kuitenkin iloinen, että laskut opittuani pystyn tekemään liikkeet oikeassa tahdissa. Joillekin olen huomannut sen käyvän haasteeksi, että osataan laskea täydellisesti, mutta ei muisteta liikkeitä (tai ei pystytä tekemään niitä tarpeeksi nopeasti), pitää hetken mietiskelytaukoja ja jää sen takia jälkeen.
   Harvoja ovat varmasti ne ihmiset, joilla ei ole baletin suhteen sitä omaa ongelmakohtaa :D.

   Poista
 2. Mun musiikin teoriaopinnoista on ihan julman paljon aikaa, mutta yritän koettaa neuvoa sua.
  Joku voi - ja tod.näk. onkin - olla mun kanssa eri mieltä tässä, mutta mä teen (hyvin!) karkean kahtiajaon tahtien laskemisessa: kolmejakoiset (eli esim. valssit) ja tasajakoiset. Uskon, että sä tunnistat valssirytmin; kun yleensä lasketaan esim 4/4 tahtia - eli yksi, kaksi, kolme, neljä, yksi, kaksi, kolme, neljä jne - niin valssissa vain 3/4: yksi, kaksi, kolme, yksi, kaksi, kolme.
  Mikäli tahtiosoituksena on 2/4, lasketaan kahteen.

  Sitten tulee esimerkiksi 6/8, joka voidaan laskea sekä kolmeen että kahteen, 5/4 lasketaan viiteen... ja se jatkuu ja jatkuu. Eli eka numero kertoo sen, kuinka moneen lasketaan ja toka numero kertoo sen, kuinka pitkä yks tahti (tai tahtiosa kait se oikeammin) on.

  Pääosin tahdit on joko kolmijakosia (eli just 3/4; 6/8; 3/8) tai tasajakoisia (2/4; 4/4 noista ehkä yleisimpinä), mut on myös sit noiden yhdistelmiä, mut yleisimmät on kolmi- ja tasajakoiset.

  Kannattaa harjoitella esim. youtubesta kuunnellen sellaista opetusmusiikkia (vaikka jotain tosi selkeää pianomusiikkia) ja opetella tunnistamaan onko se kolmijakoinen (valssi) vai tasajakoinen. Kun kuuntelet tasajakoista, kiinnitä huomiota siihen kuinka hidas kappale on: onko niin hidas, että riittää laskut kahteen, vai onko se nopeampi?
  Periaatteessa tanssissa sun ei hirveästi tarvi tietää sen monimutkaisemmin - musiikin opiskelijoille tahdit on toinen arki.
  Tosin siinä vaiheessa kun teet vaikeampia ja pidempiä koreografioita, sun täytyy osata laskea, sun täytyy osata tekemään koreografia pelkkään laskuun; musiikkiin ei saa aina luottaa. Jotkut koreot on helppoja, ja yksinkertainen musiikki auttaa. Mutta mitä monimutkaisempaa koreota, sitä enemmän sun pitää myös tuntea musiikki, jotta liikkeet ovat täsmälleen oikein.

  Alkuun voi tuntua siltä, että ei piru tästä tuu mitään, mutta älä luovuta! Tsemppiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Eli eka numero kertoo sen, kuinka moneen lasketaan ja toka numero kertoo sen, kuinka pitkä yks tahti (tai tahtiosa kait se oikeammin) on."

   Voi, kun joku olisi osannut kertoa tän mulle aikasemmin! En ole ikinä noista "numero/numero" tajunnut yhtään mitään! Nyt ymmärrän ensimmäisen numeron, mutta tuo jälkimmäinen... Siis miten numero voi kertoa pituuden (eihän siinä ole mitään yksikköäkään :o, mulle numerot on selkeesti vain matikkaa ja fysiikkaa varten).

   Mutta siis, osaan laskea koreoiden musat yleensä, koska olen kuullut niiden laskut aiemmin ja "opin" ne ulkoa. Osaan myös tanssia pelkkiin laskuihin (silloin, kun musiikki ei ole päällä).

   Noloa myöntää, mutta harvoin tosiaan erotan aivan uudesta musiikista lasketaanko esimerkiksi kolmeen vai kahdeksaan.

   Olen ollut aina tosi huono koulun musiikissa, rumpujen soittoa lukuunottamatta. Muutoinkin kiinnostuin musiikin kuuntelusta vasta yläasteella. Ehkäpä tämä jotenkin liittyy asiaan tai sitten ei :D.

   Poista
 3. Mä olin just pääsykokeissa hakemassa tanssijan linjalle ja siellä oli musikaalisuutta testaava rytmitesti. Tämä mies, joka testin piti, kertoi että ihmisillä on erilaisia käsityksiä rytmistä. Siis joku kuulee rytmin eri tavalla kuin toisen. Ja tanssissa se rytmi pitää kuulla just yhdellä tietyllä tavalla, että pysyy tahdissa mukana. Tämän takia rytmitajua testattiin myös siellä pääsykokeissa.

  Kyselin tältä musakokeen pitäjältä, että kuinka tällaisia rytmijuttuja voisi oppia ja hän kertoi, että kannattaa kuunnella paljon erilaista musiikkia ja oikeasti keskittyä musiikkiin ja opetella laskemista mukana. Hän kehotti myös pohtimaan millaista liikettä minkäkinlainen musiikki aiheuttaa kehossa luonnostaan ja sen jälkeen laskemaan tahteja.

  En tiedä oliko tästä mitään hyötyä, mutta tuli vain mieleen tekstistäsi. Pointti oli ehkä se, että laskuja ja tahteja voi tosiaankin oppia kun vain treenaa :) !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että todella on mahdollisuus kehittyä. :)
   Jos on pakko laskea itse jotain musiikkia, niin yritän ensin yleensä esim. naputtaa pöytää musiikin tahdissa niin tiedän laskujen temmon. On kuitenkin aina yhtä arvoituksellista yrittää etsiä sitä ykköstä :D.

   Poista
 4. Mun mielestäni tämä on sellainen asia, mitä olisi tosi hyvä oikeesti harjoitella balettitunneilla. Tokihan sitä harjoitellaankin silleen ns. näkymättömästi jatkuvasti, kun tehdään ihan perus tankosarjoja, mutta erityisesti jos on joku esitys tulossa, olisi mun mielestä tärkeää että kaikki ryhmässä osaa laskea sen tahdin. Itse osaan omasta mielestäni laskea ihan hyvin, tietysti välillä voi olla hankalampi musiikki mistä ei löydä niin selkeesti sitä tahtia, mutta sillen perustasoisesti kyllä osaan.

  Meillä on kevätnäytöksen koreossa yksi sellanen nopee askelsarja, jossa tulee sellainen ''point'' kohta (jalka laitetaan nopeesti sivulle ja näpäytetään isovarmaalla lattiaan). Kysyin sitten opettajalta, että millä iskulla tarkalleen toi point tulee, ja hän sanoi että se tulee tavulla nel-JÄ, eli siis tolla ''-jä'' kohdalla. Olin vaan että okei selvä juttu. Hetken päästä kuitenkin huomasin tilanteen edelleen ongelmalliseksi, koska huomasin laskevani musiikkia ''y, ka, ko, ne, vi...'', eli tavallaan jätin jokatoisen tavun pois, enkä edelleenkään löytänyt sitä ''-jä'' kohtaa! :D Opettelin sitten laskemaan tota musiikkia uudelleen yk-si, kak-si, kol-me, nel-JÄ tavalla, niin jo löytyi tolle point-liikkeelle oikea kohta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet siis ilmeisesti laskenut tuplanopeudella, eli tuo nel-JÄ olisi tullut sun kasin kohdalla (?).

   Mua on siunattu absoluuttisella sävelkorvalla ja loistavalla rytmitajulla, joten mulle on ollut ihan pikkulapsesta lähtien selvää kaikki rytmitykset sun muut. Sieppaan tosi nopeasti kaikki rytmit ja tajuan ne heti. Ongelmaksi tämä muodostuu sitten ryhmäkoreoissa, kun kaikkien pitää vetää yhtä köyttä: mua alkaa ärsyttämään, jos joku ei ole täsmälleen rytmissä :D
   Mun on (yleensä!) helppo osata rytmittää liikkeet musiikkiin, löydän kohot jne. Kaikkein ärsyttävintä on se, että johtuen mun viulunopinnoista alan tapailemaan viulun kaulaa niin kuin soittaisin viulua. Siis jos on instrumentaalimusiikkia ja pystyn erottamaan viuluosuudet, niin huomaan tosi usein "soittavani" vasemman käden sormilla kuulemaani (viulu)musiikkia. Tää on oikeasti raivostuttavaa, koska se on niin iskostunut syvälle muhun ja sitä on _vaikeaa_ yrittää olla tekemättä. Melkein kuin refleksinomainen tapa.
   Yritäpä sitten vaikka treeneissä olla "soittamatta" kun kuuntelee musiikkia ja kuulee sopivan viuluosuuden sieltä... :'D

   Poista
  2. En oikeastaan laskenut tuplanopeudella, vaan mun tapani laskea (ääneen tai mielessä) oli vaan tollanen pöljä, että jätin vaan sellaisen ''hiljaisuuden'' siihen kohtaan, kun pitäisi sanoa se toinen tavu. Niin nyt opettelin vaan sanomaan ääneen loppuosankin noista numeroista :'D

   Voi vitsi, olen aina ollut kateellanin synnynnäisesti lahjakkaille muusikoille. Mulla ei ole tätä lahjaa suotu, mutta onneksi olen onnistunut harjoittelemaan ihan ok-tasoisen rytmitajun itselleni. Erityisesti nuoruudessa (ja vieläkin) musiikki oli mulle hyvin tärkeetä ja aloin soittamaan koulun musiikkitunneilla bassoa että kotona rumpuja. Kävin myös rumputunneilla vuoden ajan, jolloin rytmitajuni kyllä kehittyi. Huippurumpali musta ei kyllä valitettavastitullut, mutta perusjutut osaan :)

   Poista
  3. Mä lasken yleensä noi yk-si, kak-si tyyliin y ja ka ja ko ja ne jne. Tiedä sitten vaikuttaako se mihinkään :).

   Poista