sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Ompeluprojekteja

Äitini on ollut aina käsityöihmisiä. Aina on jokin virkkaus-, kutomis- tai ompeluprojekti käynnissä. Tämä on ilmeisesti tarttunut muhunkin, koska tälläkin hetkellä on erilaisia käsityöprojekteja vähintään 5 meneillään. Viimeisimpänä näistä on viime torstaina aloitettu balettipuku.

Päätin toteuttaa yhden haaveistani eli oman balettipuvun ompelu. Etsittiin uimapuvun kaavoja käsityölehdistä ja muokattiin yhtä niistä. Tämä ensimmäinen versio on tavallaan testikappale. Kokotaulukon mukaan olin nimittäin rinnanympärykseltäni ja vyötäröltä alle 34 kokoa, mutta lantiosta kokoa 38-40. Etsittiin äidin kanssa jämätrikoita, mistä testipuvun voisi tehdä. Lopulta löytyikin iki-ihanaa, violettia glitterkangasta ja mustaa erittäin nahkeaa ja kiiltävää trikoota... :D.

Kun aloin ompelemaan pukua (valikoitiin kaavoista koko M) huomasin, että vyötäröltä täytyy ottaa noin 10 senttiä pois, rintojen kohdalta noin 8 ja pituutta  täytyy lisätä 8-10 senttiä. Onneksi tuli tehtyä ensin jämäkankaista tämä säätöversio!

Vieläkin tämä kokeilupuku on hieman kesken, mutta on jo lähestulkoon kasassa. Enää puuttuu yksi olkasauma ja vahvistusnauha pääntiestä. Laitan tänne kuvaa koko puvusta, kunhan saan sen valmiiksi.

Kangasyhdistelmä ei ollut edes niin paha kuin aluksi kuvittelin. (Tai sitten silmä on tottunut siihen :"D.) Ainakin tämän kelpaa omiin treeneihin, jos ei jopa kehtaisi käyttää oikealla balettitunnilla.

Kertokaa ihmeessä mielipiteitä kangasyhdistelmästä ja ehdotuksia, mistä väreistä/kuvioista tekisin sen oikean version :).

-Helinä

8 kommenttia:

 1. Kaavoja? o_O
  Mä olen mieltänyt ompelemisen ja vaatesuunnittelun sellaiseksi otan-tästä-kankaan-ja-kiedon-sen-vartalon-ylle -meiningiksi ja sitten ommellut saumat kiinni :'D
  Sen takia kait musta tuntuukin siltä, että voisi ommella ihan mitä vaan. Eihän sitä tartte kun ostaa pari metriä kangasta, kääriä se vartalon ylle, leikata saksilla vähän muotoon ja sitten ommella kiinni.
  Ja sen takia varmaan ne suunnitelmat ovat kaatuneetkin siihen, kun pitää olla kaava.

  Riittääkö jos piirrän omat ääriviivani isolle paperille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, eihän yksinkertaisiin hameisiin tms. tosi löysiin vaatteisiin tarvitse kaavoja, mutta jos haluaa tiukkoja/istuvia vaatteita niin itse ainakin saan kaavoilla parempaa jälkeä (ja kangasta saattaa säästyä) :"D.

   Enpä ole tuollaista tekniikkaa kokeillut (johonkin saattaa toimiakin). Mutta kaavoja saa yleensä kirjastosta lainattua käsityölehtien ja -kirjojen mukana :)

   Poista
  2. Mä oon niin uusavuton tumpelo näissä asioissa, etten osaa edes tulkita niitä kaavoja. En yhtään ihmettele, miksi ala- ja yläasteella kässän opella meni aina hermot mun kanssa, ja useammin kuin kerran päätyi hieman "edistämään" mun töitä.. :''D

   Poista
  3. Aluksi ne onkin sellaista migreeniä aiheuttavaa sekamelskaa, mutta hetken tuijottelun jälkeen niistä alkaa saada jotain selvääkin :). Yleensä ohjeessa on kerrottu kaavojen numerot ja väri, millä ne on piirretty. Kyllä se siitä! :D

   Poista
 2. Heh mä oon vaatetusalalla ja pitää noita kaavoja aina väsäillä päivät pitkät! :D
  Heidin keksimä keino kuullostaa kyllä myös ihan kätevältä mut ehkä istuvampia tulisi vaatteista jos olisi kaavat ja tarkat mitat käytössä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koskaan opiskellut ompelua, pidän tän mieluummin harrastuksena :).
   Pienempänä käytin tuota Heidin tekniikkaa (varsinkin koulun kässätunneilla) ja sain kyllä jotain pientä aikaankin. Enää ei vaan uskalla ns riskeerata kallista kangasta kokeiluihin :"D.

   Poista
 3. Essi5.5.15

  Itellä sama että opiskelen vaatetusalaa (valmistun tänä keväänä, jee), ja toi millä tyylillä Heidi tekee kutsutaan muotoiluksi ja sekin toimii! Varsinkin jos on oman kokoinen nukke mihin voi muotoilla. Mutta siihen menee kyllä paljon kangasta.

  Itse olen myöskin miettinyt että tekisin balettipuvun kierrätys kankaista, ja kaavan piirtäisin jostain omistamastani bodystä mutta muokkaisin sitä. Kannattaa kokeilla myös sellaista :) Mietin myös että voisihan sitä kokeilla ihan piirtää itselle sopivan bodyn kaavan, mutta se menisi ehkä liian hankalaks ;D

  Minusta toi yhdistelmä ei näytä hullummalta :D Odotan innolla lopputulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on juurikin tuollainen nukke, sain sen joskus joululahjaksi. Se on ihan kätevä välillä, mutta vihaan sen nuken koon säätämistä (äiti käyttää sitä myös) :D. Aina jokin kohta laittaa vastaan ja muutenkin siihen oikean koon löytämiseen kaikista säädöistä menee ikuisuus...

   Mun piti alunperin tehdä kaavat juurikin vanhasta puvusta, mutta en halunnut silpoa yhtäkään ja kuminauhat estivät puvun kokonaan suoristamisen. Koin tämän uimapukumuokkauksen helpommaksi. Ehkä sitten, kun joku puku kuluu puhki, voin tehdä siitä kaavat. :)

   Kiva kuulla, ettei mun silmissä heitäkään niin pahasti :"D. Postasin muuten juuri kuvan, josta lopputuloksen pystyy jo näkemään :).

   Poista