sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Attitudea & ihania piruetteja

Keskiviikon tunnilla alettiin vihdoin harjoittelemaan liikettä, josta olen haaveillut jo pitkään, attitudea nimittäin. Tykkään todella paljon tuosta tasapainosta/jalannostosta. Korkea arabeskikin on musta hienon näköinen, mutta attitude on mun silmissä vieläkin upeampi.

Olin tämän vuoksi tietysti ihan innoissani, kun ope ilmoitti, että tehdään erään tankosarjan loppuun attitudea. Olen harjoitellut tuota vähän joka päivä kotonakin tällä viikolla, kun nyt tietää vähän miten se tulisi ylipäänsä tehdä. Ilman tankoa attitudessa on vain hirveän vaikea pysyä! Pikkusiskoni yritti ottaa kuvaa, mutta lopputuloksista näkyy, kuinka mahdotonta se oli kännyn hitaalla kameralla ja mun tasapainoilutaidoilla :D.

Tunneilla, sekä tiistain että keskiviikon, ollaan harjoiteltu paljon piruetteja, diagonaalissa ja paikoillaan. Päästiin harjoittelemaan myös isoa piruettia, sellaista arabeskin tapaista. Se sujui mulla paljon omia odotuksia paremmin, pääsin koko kierroksen ympäri ja sain sen lopetettuakin ihan nätisti, mitä nyt peilistä ehdin vilkuilla.

Muutoinkin piruetit on alkanut sujua mulla omasta mielestäni jotenkin todella paljon paremmin. Viime torstaina oikein tunsin, kun mun päässä naksahti päälle jokin suuri tietoisuus näistä pirueteista. Pääsin useamman hallitun ykkösen peräkkäin ja kotona on pari tuplaakin onnistunut tosi hyvin. Kerrankin on alkanut tuntua, että mä jopa pidän pirueteista. Ne ei tunnu enää sellaisilta, joissa joka raaja huitoo eri suuntaan ja itse hoippuu siellä keskellä ties miten päin, polvi koukussa.

Olen miettinyt, mikä mua on auttanut näiden piruettien kanssa ja päätynyt näihin:
1. Ponnista YLÖSpäin niin korkealle päkiälle kuin pääset.
2. Pidä vartalo ja kädet TIUKKANA, mutta olkapäät alhaalla.
3. Plie on jarru, jolla saa piruetille tarkan lopetuksen. Plie on myös piruetin alku, jolla ponnataan toiselle, SUORALLE jalalle.
4. Jos ongelmana on se, että vauhti loppuu, pääsee SPOTIN avulla helpommin ympäri. Muutoin en ole yksittäisissä harjoituspirueteissa huomannut sen tärkeyttä, vaikka muutoin tärkeä onkin (nopeat piruetit/monta piruettia putkeen/liikkuva piruettisarja).

Jutellessani fysiikan open kanssa pirueteista, hän sanoi jotakuinkin näin: "Jos on jäykkä kappale, joka laitetaan pyörimään paikoilleen (pyörimisakselin ympäri), sen kaatamiseen tarvitaan ulkoista voimaa, koska pyörimismäärä säilyy ja aiheuttaa kappaleeseen voiman ylöspäin. Esimerkiksi hyrrä..."
Periaatteessa siis, jos koko kroppa on tiukkana ja ponnistusvoima on päkiästä tasapainopisteen mukaisesti suoraa ylöspäin, on piruetista todella vaikea kaatua.
Ehkä omaan vain jotenkin todella monimutkaiset aivot, kun tuo auttoi  todella paljon hahmottamaan piruetteja.

-Helinä

6 kommenttia:

 1. Mulla on vähän samanlainen kokemus noista pirueteista! Tossa joskus syyskuun alussa yhellä balettitunnilla mulla vaan jotenki naksahti piruettitietous off-asennosta on-asentoon, ja niistä treeneistä lähtien mun piruetit on sujunut aika hyvin. Löysin jotenkin sattumalta päkiästäni sellaisen kohdan, missä pyöri hyvin ja jossa tasapainokin pysyi ihan hyvin. Noista treeneistä lähtien olen aina jännittänyt joka tunti kun aletaan tekemään piruetteja, että onkohan mulla vielä tämä maaginen kyky tallella vai onkohan se kadonnut yhtä mystisesti kun tulikin, mutta nyt tässä melkeen kahden kk aikana olen onnistunut ylläpitämään nämä hyvät piruetit joka treeneissä :) Toki parannettavaa silti on, esim. vieläkin polvi menee hiukan koukkuun, etenkin jos tehdään monta kertaa diagonaalissa, niin se eka kierros on aina parempi, loppua kohden jalka alkaa kai väsyä ja polvi koukkuuntua. Spotin löytyminen on auttanut mua tosi paljon näissä pirueteissa ja se, että ei pidä leukaa niin ylhäällä. Ennen varmaan jännitin leuan ja kaulan alueen lihaksia piruettia tehdessä, jolloin leuka oli hiukan liian ylhäällä, ja sitä kautta rennon niskan kanssa spotin tekeminen mahdotonta. Hiukan kun laski leukaa alas, rentoutu lihakset ja sitä kautta onnistuin spotissa, ja sitten just samoihin aikoihin löysin sen kohdan päkiästäni, niin silleen tämä mun mystinen, yhtäkkinen oppiminen varmaan tapahtui :D Tai näin ainakin olen analysoinut tän jälkikäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka siistiä :D. Käyköhän se kaikilla näin "naksahtamalla"? Toivon, että mullakin jäisi tämä maaginen tietoisuus päälle niin kuin sulla! Olisi kauhean turhauttavaa huomata tänään reeneissä, ettei ne enää sujukaan :'D.

   Poista
  2. Kyllä epäilen et monella käy juuri tämä "naksahtaminen" :D Itelläkin tuli myös alkusyksystä tälläinen fiilis kun tarkemmin miettii.

   Harmittaa kun ei olla tunneilla niin hirveästi tehty vielä paikaltaan piruetteja..

   Poista
 2. Mullakin vähän naksahti noiden piruettien kohdalla, etenkin viidennestä tehtyinä :D Neljännestä ne on yhä mitä on, mutta tuo viidennen asennon piruetti oli jo varsin ok mun tekemänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiva kuulla! Kyllä ne vielä neljännestäkin menee joku päivä! :)

   Poista