torstai 26. marraskuuta 2015

Kummalliset kokeilut 2: Vikellys

Perjantaina pääsin kokeilemaan vikellystä! Sana ei sinänsä kerro lajista juuri yhtään mitään, mutta se on voimistelua/temppuilua ympyrää laukkaavan hevosen selässä. Kuulostaa haastavalta ja sitä se on. Koska haastavan toinen määritelmähän on "vaikea, mutta mielenkiintoinen", päädyin kokeilemaan tätä :D.

Mulla ei juurikaan ole hevostelukokemusta, muutakuin parin ratsastustunnin verran. Tähän lajiin oli silti yllättävän helppo päästä mukaan :). Koska tämä oli mun eka tunti, tehtiin kaikki hevosen ollessa käynnissä, ravissa tai paikoillaan.

Tunnin aluksi sain taluttaa talliin ja hoitaa Jymy-hepan. Seuraavaksi laitettiin vikellysvarusteet, eli vähän paksumpi huopa selkään ja sen päälle vikellysvyö. Vyö meni hevosen mahan alta ja selän päällä siinä oli kaksi pidikettä vierekkäin käsille. Näin aluksi laitettiin myös suitset, mutta ne eivät yleensä kuulu vikellykseen. Unohdin ottaa kokonaan kuvia, kun kännykkä oli siskollani.

Talutin Jymyn kentälle, jossa kipusin sen selkään jakkaran avulla. Satulaa ei siis ollut, vaan selässä oltiin sen huovan päällä. Tunti aloitettiin käynnissä (hevonen kävelee) ja tein selässä pyöräilyliikkeitä ja "karatepotkuja" sivuille kummallakin jalalla. Tästä siirryttiin harjoittelemaan tietynlaista askeleiden kevennystä, eli piti myötäillä hepan askelia lantion avulla pitäen ylävartalo paikoillaan ja kädet sivuilla.

Sain myös yrittää ratsastaa yksin, mutta välillä esimerkiksi lähiaitauksessa olleet pikkuiset ponitytöt alkoivat kiinnostamaan suunnattomasti, enkä saanut Jymyä enää ollenkaan liikkeelle ;D. Välillä harjoiteltiin myös ravissa kyydissä pysymistä. (Tämä yllättäen tuntui paljon helpommalta ilman satulaa.)

Kun olin oppinut tarpeeksi hyvin keventämään askelia, laitettiin Jymy liinaan (?), jonka avulla ope pystyi ohjaamaan hevosen ympyräradalle, jonka keskellä ope itse oli. Siinä harjoiteltiin naisten satulassa, sivuttain ja väärin päin ratsastamista. Myöhemmin myös konttausasennossa, kyykyssä, polvivaassa ja ns takareisiojennuksessa (kyykystä suoristaa jalat, mutta jättää kädet maahan) olemista samalla, kun heppa menee käyntiä.

Paikoillaan harjoiteltiin kaikkea ensin, mitä tehtiin ympyrässä myöhemmin ja lisäksi seisomaan nousemista, joka oli todella epävarman tuntuista, jos Jymy vähänkään liikkui. Saati sitten siellä pitäisi pysyä laukkaavan hevosen selässä :D.

Tunnin lopuksi sain rapsutella Jymyä kaulasta, korvista ja hännän tyvestä makoillen itse selässä :). Tietenkin Jymy tuli myös hoitaa tunnin jälkeen. Pääsin lisäksi laittamaan loimen ja taluttamaan Jymyn takasiin ulos aitaukseen.

Loppuun siskoni ottama kuva, kun ollaan ihan lähtöruudussa eli kiipesin juuri Jymyn selkään :). Ilta pimeni niin nopeasti, ettei lopputunnista enää saanut otettua kuvia.

-Helinä

4 kommenttia:

 1. Vähänkö siistiä! Ois hauska kokeilla. Ite oon ollut pienestä pitäen heppa fani ja yläkoulu ikäisenä alettiin siskoni kanssa harratsamaan ratsastusta, mutta se jäi lukion alettua, koska se on niin kallista. Voisi joku kerta mennä edes yhden tunnin kokeilemaan osaako yhtään enää ratsastaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hauskaa ja sopivasti jännittävää. Hyvästä tasapainosta oli ainakin paljon hyötyä kaikissa noissa kikkailuissa :D. Heppojen kanssa touhuaminen on todella rentouttavaa!

   Poista
 2. Hmmm kylläpä on erikoisen kuuloinen harrastus :D Mutta varmasti kivaa! Oi että kun tykkään kaikista eläimistä niin paljon, tuokin heppa näyttää aivan ihastuttavalta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kuulema suurin osa harrastajista on telinevoimistelijoita, joille tämä hevonen on vain ns haastavampi teline voimistelupukin jälkeen. Mäkin tykkään kauheasti eläimistä <3

   Poista