torstai 17. joulukuuta 2015

Loma

Balettitunnit loppuivat viime sunnuntaina. Hieman on tylsistynyt olo, kun tietää seuraavan tunnin olevan vasta yli kuukauden päästä. Toisaalta polveni on tätä lomaa pyytänyt jo ainakin viikon reistaillessaan plieissä.

Alunperin mun oikea polvi "kuoli" voimisteluaikoina, eikä kestänyt enää sitä lajia. Tanssissa se on pärjännyt silti hyvin ja kipuillut vain harvoin. Nyt syksyn aikana se ei yllättäen tykännytkään jostain ja alkoi vihlomaan pari viikkoa sitten, kun tehtiin hidasta plietä, jossa paino oli vain oikealla jalalla. Tästä lähtien se on vihlaissut jokaisessa pliessä, joka tehdään 3., 4. tai 5. asennossa. Toivottavasti tuo ongelma katoaisi tässä loman aikana :).

Syksyllä olen oppinut omasta mielestäni tekemään monia liikkeitä paljon nopeammin/tarkemmin, esim tenduita ja pieniä jalannostoja. Tasapainotkin tuntuvat astetta helpommalta, mutta suurin kehitys on pirueteissa. En enää stressaa piruetin aikana sitä, että saanko sen tehtyä, vaan keskityn siihen itse piruettiin. Käsien toisessa asennossa (?), jossa kädet ovat sivuilla, olen myös hieman kehittynyt (tai ainakaan ope ei enää viimeisillä tunneilla sitä korjannut niin paljon).

Paljon parannettavaa olisi niissä suurissa jalanheitoissa (ja ilmeisesti myös balettitermeissä). Toisaalta haluaisin harjoitella niitä kotona, mutta toisaalta vihaan niitä. Lonkkani naksuvat eteenpäin heitossa kauheasti, eikä se tunnu yhtään kivalta.
Kun jalka on melkein vaakatasossa, kuuluu tai tuntuu pieni kumahdus. Kun jalka menee vaakatason yli, kuuluu toinen isompi naksahdus/rutina. Jalan laskiessa ensin kuuluu tuo isompi ja sen jälkeen loogisesti tuo pienempi. Tämä juttu käy ihan joka kerta, kun heitän tai nostan jalkaa eteen. Aivan kuin jokin ratas pyörittäisi mun lonkkaa. Taaksepäin tehdessä tätä ongelmaa ei ole. Sivulla mun takareisi taas jumittaa lähes heti ja jalka ei nousekaan sitten yhtään minnekään. Sivulle tehtäessä myös lihasvoima on aika heikko ja sekin vaikuttaa.

Nyt joulukuu kuluu mulla pääosin nilkkatreenin ja venyttelyn parissa. Voisin lisätä lukkariin varmaan muutaman jalkalihastreenin, mikä ei rasittaisi tuota polvea (olisiko vinkkejä?). Mietin, jos uskaltaisin käydä uimahallissa uimassa eli toisinsanoen räpiköimässä mun uimataidoilla. Viime kerrasta on niin pitkä aika :).

-Helinä

8 kommenttia:

 1. Hakeudu ihmeessä fysioterapiaan! Tuollaiset lonkan alueen naksahdukset eivät ole normaaleja ja pitkittyessään niitä on hankala korjata. Polviongelmasi saattaa myls liittyä asiaan - tai sitten ei. Mutta suosittelen lämpimästi sinua hoitamaan tuon asian kuntoon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei ole rahaa itselläni yhtään (paitsi tulevaisuuden mahdollisen opiskelija-asunnon takuuvuokraan + ekaan vuokraan) ja äidin mielestä tämä asia on turha kun ei vaivaa arjessa. Hän ei luota mihinkään fysioterapiajuttuihin yms eli hän sanoisi vain että sitten ei kannata tanssia... Tiedätkö yhtään paljonko tuollainen maksaisi? :/

   Poista
  2. Ymmärrän kyllä tilanteen. Itselläni lantion alueen ongelma kuitenkin alkoi myöhemmin haitata ihan arkeakin, joten siksi minusta on parempi toimia ajoissa kuin liian myöhään. Voi olla, että ajoissa toimimalla selviää ainoastaan muutamalla käynnillä usean sijaan!

   Fysioterapian hinta riippunee aika paljon paikasta, mutta kyllä se valitettavasti on kallista. Lääkärin lähetteellä toki aavistuksen halvempaa, mutta hintavaa silti! Meillä on kuitenkin vain yksi keho, joten itse näen fysioterapian satsauksena tulevaisuuteen. :)

   Poista
  3. Ainakin mun on pakosti odotettava pitkälle kevään puolelle. Toisaalta keväällä mua odottaakin vain yksi tanssitunti viikossa, joten ehkä mun lonkka pärjäilee. Se tarkoittaisi vain max 8 nostoa jalalla/ viikko :).

   Poista
 2. Minullakin poksahtelee lonkat aina grand battementeja tehdessä. Ei ihan noin pahasti kuin sinulla, mutta minulle ainakin baletin opettaja sanoi, että poksuminen on ihan normaalia :O Ja minunkin oikea polvi reistailee välillä, varsinkin sellaisina kausina kun pyöräilen paljon. Luulen, että jalan liikerata on väärä, ja polvi ärtyy siitä. Minulla polvi on aina parantunut levolla, toivottavasti sama toimii sinullekin! Kannattaa kuitenkin ehkä ottaa katsaus sinne tekniikan puolelle, ettei pakota aukikiertoa liikaa? Huomaan itse tekeväni sitä joskus, ja polvi muistuttaa virheestä ikävällä vihlaisulla.

  Ehkä loma kannattaa nyt ottaa ihan loman kannalta, toivottavasti tosiaan lepo auttaisi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen keskustellut näistä lonkan poksumisista ja naksahteluista parinkin fysioterapeutin kanssa. He ovat olleet sitä mieltä, että asia tulisi tarkistaa - minulla on siitä myös omakohtaista kokemusta. Joten siksi ehdottomasti suosittelen lantion ja lonkan alueeseen perehtynyttä fysioterapeuttia!

   Poista
 3. Anonyymi15.1.16

  Moi! Mulla on myös tuota naksumista 90 asteen tienoilla, joskus hiukan kivuliastakin. Mulla naksumista lievittää hyvä lämpö ja mielikuvat siitä, että heitettävä jalkaon pitkä ja se nousee niin rentona, että se ikään kuin irtoiaisi. Venytellessä olen huomannut, että naksumista on enemmän jos en tietoisesti ajattele jalkaa auki ja ulos, siis pitkäksi. Toivotaan, että naksuttelu olisi vaaratonta!

  Vastaaviin polvikipuihin on itsellä auttanut aika ja lepo. Tiedostan, että itselläni polvikipu tulee usein vasempaan polveen, joka ei ole aina pliessa riittävän auki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on polven suhteen kipu helpottanut juurikin nyt loman aikana :). Lonkka tietty naksuu niin kuin aina. Kokeilen ensi kerralla noita sun antamia vinkkejä siihen!

   Poista