lauantai 20. elokuuta 2016

Kuubalainen salsa ja reggaeton

Näitä postauksia putkahtelee nyt kuin sieniä sateella, koska viikkooni on mahtunut niin paljon juttuja, joista kirjoittaa. :)

Joku on ehkä saattanut huomata, että jouduin hieman muokkaamaan blogini kyljessä olevaa laskuria. Aiemmin otsikkona oli aika seuraavaan tanssituntiin, kun nykyään laskuri laskee aikaa seuraavaan balettituntiin. Mistä muustakaan tämä voisi johtua kuin siitä, että pääsinkin jo aiemmin tanssimaan!

Huomasin eräällä latinotyylisiin tansseihin pohjaavalla tanssikoululla mielenkiintoisia tunteja. Tarjolla on kuubalaista salsaa ja reggaetonia. Olen kerran aiemminkin käynyt saman koulun reggaetontunnilla ja silloin tykkäsin siitä kovasti. Tanssikoululla pääsee kympillä tanssimaan kaikki tietyn illan tunnit, mikä oli mun mielestä todella edullista. Päätinpä siis mennä testaamaan työvuoron jälkeen kaikki illan kolme tuntia.


Kuubalainen salsa lähti aivan alkeista, ja tunti oli mukavan rauhallinen. Tätä tanssilajia tanssittiin hieman hassussa asennossa, selkä pikkuisen kumaralla, polvet rentoina ja vartalo etukenossa. Asentoa oli aluksi hankala löytää, koska olen tottunut tanssiessa pyrkimään kohti suoraa ryhtiä. Tunti ei ollut parisalsaa, vaan sellaista yksin tai ryhmässä tanssittavaa. Lopputunnista tanssittiin pientä koreografiaa, johon yhdistettiin kaikki tunnin aikana opitut asiat. Salsasta mulla ei ollut paljonkaan aiempaa kokemusta. Yläasteella kävin puoli vuotta latinotanssitunneilla, mutta lajit vaihtelivat tuolloin viikoittain, eikä tahti ollut kovin nopea.

Reggaetoniin tykästyin tälläkin kertaa. Ensimmäinen reggaetontunti lähti alkeista ja noin puolet tunnista harjoiteltiin vartalonkäyttöä. Lopputunti harjoiteltiin reggaetonin perusliikkeitä ja tehtiin niistä pieni koreografia, jota taas tanssittiin 10 minuuttia tunnin lopusta. Liikekieli on ihanan rentoa, eivätkä pienet virheet näy minnekään. Pääasia alkeistunnilla on pysyä musiikissa mukana, opetella uusia liikkeitä ja pitää hauskaa. Tanssilajina reggaeton on melko rankka ja tunnilla hengästyy ja hikoaa takuuvarmasti. Jo ensimmäisen reggaetontunnin jälkeen erityisesti etureisissä tuntui, että nyt on tanssittu, koska tanssiessa polvien tulee olla koko ajan koukussa. Toisena tanssiminen tuntui alaselän lihaksissa, koska lantiota heilutetaan ja vatkataan jos johonkin suuntaan melkein joka liikkeessä.

Jäin reggaetonin alkeista vielä jatkotason tunnille, koska kysyin aiemmin ohjaajalta mahdollisuuksiani pärjätä tunnilla. Hän käski tulla koittamaan, koska jos tunti tuntuisi liian vaikealta, voisin lähteä kesken kaiken pois. Yllättäen monet liikkeet olivat jollain tavalla tuttuja itämaisesta tanssista (josta mulla on harrastustaustaa 1,5-2 vuotta), joten liikkeet itsessään eivät olleet niin hankalia. Tempo oli kuitenkin ihan jär-kyt-tä-vän nopea ja sain kyllä tehdä parhaani ja vähän ylikin, että pysyin mukana. Vaikeinta mulle oli erilaisten käsiliikkeiden ja jalkojen nopeiden askelten yhdistäminen lennosta. Välillä tipuin ihan kunnolla kärryiltä, mutta niin taisi käydä monelle muullekin pukuhuonekeskustelujen perusteella :D. Kokonaisuudessaan tunnista jäi sopivan haastava mielikuva. Haastetta oli riittävästi, muttei liikaa. Tunnin lopussa liikkeistä onnistuivat jo kaikki yhtä lukuunottamatta. Eiköhän sekin ensi kerralla lähde sujumaan, jos vähän treenailen kotona.

Tällainen vähän taiteellisempi kuva talvelta kuvien puutteessa :''DD.


Ohjaaja oli eri kuin viime kerralla, mutta tykkäsin tämän kertaisesta enemmän. Hän ei painottanut musiikin laskemista, vaan sen sijaan liikkeet tehtiin musiikin iskujen mukaan. Jos tuntia olisi kuunnellut oven takaa, se olisi kuulostanut varmaan tällaiselta ”PUM, PUM, MM, MM, AA, PUM, AA, AA”. Yllättäen tällainen ohjaustapa oli mun mielestä selkeämpi kuin perinteinen ”y, ka, ko, ne”. Tämä sama ohjaaja oli siis kaikilla illan tunneilla ja jokaisella tunnilla hiottiin samoja liikkeitä kauan (kunnes ne näyttivät suurinpiirtein oikeilta), mistä tykkäsin paljon. Ohjaaja oli lisäksi todella energisen oloinen, mistä tuli itsellekin sellainen iloinen, rento ja hauska fiilis :).

Kolmen tunnin jälkeen olin kyllä aivan rättiväsynyt ja melkein joka paikkaa kolotti. Ihme kyllä, seuraavana päivänä lihaksista olivat kipeitä enää alaselkä ja etureidet. Nämä tunnit menevät päällekkäin tulevan baletin kanssa, mutta balettitunnit alkavat vasta syyskuun puolella ja siihen asti aion käydä näillä salsa ja reggaeton tunneilla. Tuleepa hankittua vähän toisenlaista liikekieltä suorien polvien ja hyvän ryhdin ohelle.

-Helinä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti