torstai 18. elokuuta 2016

Kuukuppitesti

Huomasin viikko sitten LeaStoren etsivän kuukautiskupeilleen testaajia ja päätin lähteä mukaan. Olen aiemminkin mainostanut blogissani LeaStorea yhteistyön merkeissä. Omalla kohdallani kuu(kautis)kuppi oli niin käytännöllinen keksintö, että mielelläni haluan levittää tietoa siitä eteenpäin. Itse sain kuulla kuukupista kaverini isosiskolta, kun olin ala-asteella. Silloin koko juttu kuulosti todella oudolta, mutta vanhemmiten kiinnostuin kokeilemaan tätä kapistusta, eikä ole kertaakaan tullut mieleen vaihtaa pois.

Aiheesta on tulossa useampi postaus, mutta tässä lähinnä esittelen lyhyesti kuukupin valintaan ja käyttöön liittyviä asioita. :)

KOKO

Kuukupin koko valitaan lähinnä kuukautisvuodon määrän mukaan. Jos kuukautiset ovat niukat tai normaalit, kaikki kupit ovat yleensä sopivia. Runsaaseen vuotoon suositellaan kooltaan isompaa kuukautiskuppia. Suomalainen Lunette pitää valikoimassaan vain kahta kokoa (1 ja 2). Pienempi on tarkoitettu ensimmäiseksi kupiksi ja kevyeen/normaaliin vuotoon ja suurempi on normaaliin/ runsaaseen vuotoon/aikuisille. MeLunan kupeista löytyy kokoja S, M, L ja XL, sekä lisäksi tavallista lyhyempi shorty-malli.

Kuva Lunette.com

Eri kokojen paljous voi hämmentää ostajan heti alkuunsa. Olen kerännyt alla olevaan taulukkoon Lunetten koko 1:stä vastaavat mallit, joita voisin suositella ensimmäiseksi kupiksi. Korkeudessa ei ole otettu huomioon mahdollista uloketta, koska sitä pystyy yleensä lyhentämään itse sopivan mittaiseksi.

Meluna M: halkaisija 41 mm, korkeus 48 mm, vetoisuus 28 ml
LadyCup S: halkaisija 40 mm, korkeus 46 mm, vetoisuus 21 ml
Lunette 1: halkaisija 41 mm, korkeus 47 mm, vetoisuus 25 ml

(DivaCup 1: halkaisija 41 mm, korkeus 57 mm, vetoisuus 20 ml)*
(MeLuna M Shorty: halkaisija 41 mm, korkeus 38 mm, vetoisuus 18 ml)**

*Jos harkitset DivaCupia ensimmäiseksi kupiksi, kannattaa tarkistaa kohdunnapukan sijainti. Jos se sijaitsee matalalla, on DivaCup mahdollisesti liian pitkä malli.

**Jos harkitset MeLuna Shorty- mallia, kannattaa huomioida, että sen vetoisuus on paljon pienempi. Malli sopii erityisesti heille, joilla kohdunnapukka on erityisen matalalla.

ANTENNI

Kuukupeissa on yleensä päässä jonkinlainen uloke helpottamassa kupin poistoa. Yleisin malli on ”antenni”. Joissain kupeissa valinnanvaraa on kuitenkin enemmän. Niihin voi valita antennin, renkaan, pallon tai ei mitään. Omasta mielestäni rengaspäinen vaihtoehto on helpoin, jos ei ole aiemmin käyttänyt kuukuppia. Siitä seuraavaksi helpoin on antenni tai pallo. Kun kuukuppia käyttää pidempään, oppii sen ottamaan pois ilman apuna olevaa uloketta ja ulokkeesta tulee näin ollen turha. Koska ilman uloketta myytäviä kuukuppeja on vähän, monet poistavat antennin tai muun ulokkeen itse varovasti saksilla leikkaamalla. Itse tein tämän toimenpiteen kahden vuoden kuppeilun jälkeen.


Kuva Meluna.eu

MATERIAALI

Materiaali kupeissa on yleensä silikonia tai TPE-muovia. Materiaalin jäykkyys vaihtelee silti paljon eri merkkien välillä. Olen kuullut LadyCupin ja Lunetten olevan muita kuppeja jäykempää materiaalia, kun taas MeLuna (Classic) on ollut oman kokemuksen mukaan hiukan pehmeämpi.

Nykyään MeLuna valmistaa kuppeja kolmella eri vahvuudella (soft, classic, sport). Soft on 25% Classic-mallia pehmeämpi, kun Sport-malli taas on 25% jäykempi. Mitä vahvemmat lantionpohjan lihakset ovat, sitä jämäkämpää kuppia suositellaan. Yleensä paljon liikkuvilla lantionpohjan lihakset ovat vahvemmat, josta Sport-mallin nimitys tulee. Itselläni LadyCup on ollut sopivan jämäkkää materiaalia, kun MeLuna Classic oli liian pehmeä. 

Kuva meluna.eu

ULKONÄKÖ

Jokaisen merkin kupeilla on omanlaisensa ulkonäkö. Useimmissa kupeissa on alaosassa urat, jotka helpottavat otteen saamista. Joissain kupeissa on sisäpuolella millimetrimittari, jonka avulla voi tarkkailla vuodon määrää. Kupeissa olevien ilma-aukkojen määrä myös vaihtelee 2-8 välillä.

KÄYTTÖ

Kuukuppia käytetään tamponin tavoin, mutta ennen paikoilleen asettamista se taitellaan kasaan. Paikoillaan sen kuuluisi pongahtaa itsestään auki. Jos materiaali on liian pehmeä, kuppi ei avaudu itsestään, jolloin käyttö on hieman vaikeaa. Kuppi voi olla paikoillaan enintään 12 tuntia, mutta joskus sitä täytyy tyhjätä useammin, vuodon määrästä ja kupin koosta riippuen. Itselläni tyhjennysväli on noin 4-8 tuntia. Kun kupin ottaa pois, sen pohjasta täytyisi puristaa niin, että se saa vedettyä hiukan ilmaa sisäänsä. Tämän jälkeen kuppi vain vedetään pois, tyhjätään vessanpönttöön, huuhdellaan/pestään ja asetetaan uudelleen paikoilleen.

Kupin taittelutekniikoita MeLunan sivuilta.

Käyttöä täytyy hieman opetella, ennenkuin siitä tulee helppo rutiini. Itselläni opettelu kesti noin 3 kuukautta, jonka jälkeen kupin tyhjennykseen on mennyt aikaa kerrallaan vain pari minuuttia. Samaa kuppia voi käyttää useita vuosia, kunhan vain huolehtii sen kunnosta.

PUHDISTUS

Uusi kuppi tulisi ennen käyttöä desinfioida kiehuvalla vedellä tai desinfiointitableteilla. Käytön välissä olisi hyvä välillä pestä se kuukupeille tarkoitetulla saippualla. Noin kerran kuussa kupin desinfioinnin voi uusia kiehuvalla vedellä, desinfiointitabletilla tai Lunetten desinfiointipyyhkeellä, joita pitäisi saada apteekeista. Itselleni kuukupin puhdistus ei ole tuottanut ikinä mitään vaivaa, vaan on ollut nopeaa ja helppoa.
Lunette.com

SÄILYTYS

Kuukuppien mukana tulee yleensä pieni säilytyspussi, jossa kuppia tulisi säilyttää silloin, kun se ei ole käytössä. Säilytyspaikalla ei sinänsä ole väliä, kunhan ei nyt ihan uunissa tai pakastimessa sitä pidä. Ilmatiivistä säilytyspaikkaa ei suositella.

LadyCup, kuva LeaStoren sivuilta.


Jos mietit millainen kuppi olisi just sulle sopiva tai muuten vain jäi kysyttävää, niin kysy vain rohkeasti. Yritän auttaa parhaani mukaan!

Seuraavassa kuukuppiaiheisessa postauksessa esittelen testiin tulevan kuppimallin ja arvon yhden samanlaisen teidän lukijoiden kesken. Jos siis kuukuppi kiinnostaa, niin kannattaa tulla osallistumaan! Yritän saada kyseisen postauksen sunnuntaina julkaistua :).

-Helinä

4 kommenttia:

 1. Tää oli tosi kiva postaus. Olen itsekin miettinyt että hankkisin kuukupin, mutta en ole saanut aikaiseksi. Yksi syy on varmastikinn ollut se etten tiedä mikä minulle sopisi parhaiten.
  Ehdottomasti olisin osallistumassa kilpailuun! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Se just itselle ihan paras, voi olla hankala löytää, mutta yleensä on helppo rajata pois niitä, jotka eivät ainakaan sovi. Monesti useammatkin eri kupit voivat toimia yhtä hyvin!
   Julkaisen tässä välissä pari postausta muista aiheista, mutta sunnuntaina voi kärkkyä arvontapostausta :).

   Poista
 2. Anonyymi27.8.16

  Hienoa,että kirjoitat avoimesti aiheesta sekä myös eri merkkien kuukupeista! Itsellä ollut kuppi käytössä vuoden verran. Harmittaa,että en aikaisemmin ole tullut sitä kokeilleeksi,sillä se on tehnyt kamalista kuukautisistani melkein mukavan asian. Toinen on kestositeet,joita käytän myös. Ei enää hiostavia, haisevia, roskaavia ja hankaavia kertakäyttösiteitä. Suosittelen kokeilemaan myös niitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni kuukautisiin liittyvistä asioista vaietaan ihan liikaa ollakseen niin normaali asia. Itseasiassa käytän myös kestositeitä /-phsiä ja ajattelin tehdä aiheesta myöhemmin oman postauksensa :).

   Poista