lauantai 7. helmikuuta 2015

"Voinko aloittaa baletin, vaikka..."

Usein kuulen, kuinka ihmiset sanovat haluavansa aloittaa baletin, mutteivat uskalla. Syynä on oletus, että baletin harrastajan täytyisi näyttää samalta, kuin ammattilaisen. Toinen väärä oletus on, että baletti tulisi aloittaa alle 10-vuotiaana.  Tämä on aiheellista vain, jos aikoo ammattilaiseksi.

Useat kyselevät netissä omaa soveltuvuuttaan balettiin aivan suotta ja toiset pelkäävät balettitunteja eri syistä, taaskin yleensä aivan suotta. Kerään tähän yleisimmät kuulemani kysymykset, sekä pelot balettitunteja kohtaan.

"Voinko aloittaa baletin, vaikka minulla on ylipainoa?"
Vastaus on tietenkin kyllä! Baletin harrastajan ei tarvitse olla laiha!

"En kehtaa hyppiä pelkissä sukkahousuissa ja puvussa."
Aikuisten balettitunnilla kukaan ei varmasti arvostele sinua. Ihonmyötäiset vaatteet vain auttavat opettajaa korjaamaan virheasentoja, ettet loukkaa itseäsi. Yleensä puvun päällä voi käyttää myös shortseja/hametta. Monillla tunneilla myös juoksutrikoot/legginssit ja urheilutopit kelpaavat.

"Saako balettipuvun alla käyttää alusvaatteita?"
Saa! Jos tarvitsee urheiluliivejä on niiden käyttö aivan sallittua ja ihonväriset alushousut voi laittaa puvun alle :).

"Voinko aloittaa baletin, vaikka en ole hyvässä kunnossa?"
Aivan alkeistasoilla tunnit eivät ole yleensä kunnolle niin rankkoja, koska perusliikkeitä käydään läpi hyvin tarkasti. En väitä, etteikö kropalla joutuisi tekemään tunneilla paljon töitä ja hikoilemaan, mutta ns. "veren maku suussa rääkkiin" en ole törmännyt koskaan alkeistunnilla :).

"Ovatko baletin opettajat aina ilkeitä?"
On pakko myöntää, että eri opettajilla on eri tyylejä opettaa. Jos joku kuitenkin mieltää opettajan antamat korjaukset ilkeilyksi, täytyy heti sanoa, etteivät ne yleensä sitä ole. Opettaja yrittää korjausten avulla estää oppilaan loukkaantumista, sekä auttaa tätä kehittymään baletissa. Jos opettajan opetustyyli ei kuitenkaan sovi, on yleensä myös muita balettituntien järjestäjiä, joiden tunteja kannattaa myös kokeilla!

"Voinko aloittaa baletin, vaikka en ole notkea/nilkkani ovat todella kankeat/en omista täydellistä aukikiertoa?"
Tietenkin! Balettia harrastamalla notkeuskin paranee pikku hiljaa. Aloittelijalta ei oletetakaan (edes puolikkaita) spagaatteja tai täydellistä nilkan ojennusta.

Jos en käsitellyt kysymystä, joka arkarruttaa, laita kommenttia ja vastaan siihen niin pian kuin mahdollista! :)

Balettitunteja ei tarvitse pelätä, eikä aloittelijalta voida vaatia kuin paikalla oloa tunnilla ja positiivista mieltä!

-Helinä

3 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvin esittelit baletti, yleensä se saadaan kuulostamaan niin vaikealta ja harvojen valittujen touhulta! Kiitos, tätä oli mukava tehdäkin :)

   Poista
  2. Baletin* Kännykkä korjaa välillä sanoja niin, etten huomaa :).

   Poista