sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Kuinka valmistautua kärkitossusovitukseen?

Moni aloittaa kärkitossuharjoittelun vuoden vaihteen jälkeen, joten  ensimmäinen kärkitossusovitus on aivan näillä hetkillä. Sovitan viikoittain kärkitossuja eritasoisille tanssijoille, joten ajattelin koota pienen tietopaketin, kuinka sovitukseen voi halutessaan valmistautua. :)1. Keskustele opettajasi kanssa
Ennen ensimmäisien kärkitossujen hankkimista tulisi saada omalta opettajaltaan lupa tossujen hankkimiseen. Kärjillä tanssiminen vaatii koko kropalta enemmän kuin pehmeillä tossuilla tanssiminen, ja opettaja on paras henkilö arvioimaan, milloin on valmis harjoittelemaan kärkitossuilla. 

Opettajalta kannattaa myös kysyä, suosiiko hän oppilaillaan jotakin tietynlaista pehmustetta tossuihin (esimerkiksi silikonia, vaahtomuovia vai villaa).2. Mitä mukaan sovitukseen?
Mukaan kannattaa ottaa vanhat kärkitossut ja omat pehmusteet, jos sellaiset on jo olemassa. Jos mitenkään on mahdollista, päälle olisi hyvä pukea reiälliset (reikä jalkapohjan alla) balettisukkahousut, jotta tossun tuntuma olisi mahdollisimman lähellä balettituntia. Tämä ei tietenkään ole pakollista, mutta näin välttyy sovitussukkien käyttämiseltä. Lisäksi kannattaa välttää leveälahkeisia housuja tai kääriä leveät lahkeet ylös sovituksessa. Monesti leveät lahkeet estävät nilkan linjan näkemisen, mikä hankaloittaa oikean koon löytämistä.

Aikaa ei varsinaisesti voi ottaa mukaan, mutta sitä kannattaa varata jokaisella sovituskerralla runsaasti, puolesta tunnista tuntiin. Joskus oikea koko ja malli löytyvät nopeamminkin, mutta kiireessä sovittaminen on sekä tanssijalle, että sovittajalle stressaavaa, eikä kaikkia vaihtoehtoja mahdollisesti ehditä käydä läpi.


3. Mitä sovituksessa tapahtuu?
Ensimmäisten tossujen kohdalla valikoidaan tanssijalle haluamansa pehmuste. Nykyään varsinkin ensimmäiset pehmusteet ovat usein silikonia niiden mukavuuden vuoksi. Tanssijan tanssitaustaa saatetaan kartoittaa muutamalla kysymyksellä, minkä perusteella valikoidaan pohjan kovuus. Tämän jälkeen tossuja lähdetään sovittamaan, hakien oikean mallista tossua, sekä oikeaa pituutta ja leveyttä.

Sovituksessa tanssijalta kysytään useita kysymyksiä, joihin olisi hyvä vastata parhaansa mukaan. Melko yleisiä kysymyksiä ovat varpaisiin liittyvät kysymykset (alla muutama esimerkki). Näiden kysymysten avulla arvioidaan, onko tossu liian pitkä, lyhyt, leveä tai kapea.

"Tuntuuko, että varpaat mahtuvat olemaan aivan suorina vai täytyykö niitä kipristää?" 

"Tuntuuko, että osa varpaista on toistensa kanssa päällekkäin vai ovatko ne napakasti vierekkäin?" 

"Tuntuuko tossu tukevalta kärjellä, tukeeko se tarpeeksi jalkaa?" 

"Pääsevätkö varpaat tipahtamaan kärjellä ollessa koukkuun tossun sisällä?"

Kuvat omasta ensimmäistä kärkitossusovituksesta. 


4. Mistä tiedän, mikä tossu on paras?
Sovittaja pystyy löytämään tossusta oikean koon ulkoisten kriteerien avulla, mutta sovittaja ei voi tietää, miltä tossu tuntuu tanssijan jalassa. Uusi kärkitossu ei koskaan ole mukavan tuntuinen kenkä, mikä kannattaisi ajatuksena sisäistää jo ennen ensimmäisten tossujen hankintaa. Tossun ei silti pitäisi ikinä olla sietämättömän kivulias tasajalalla tai lyhyitä aikoja kärjellä seistessä. Jos tossu aiheuttaa tavallista enemmän kipua, kannattaa siitä heti mainita sovittajalle, ja kertoa mikä kohta tossusta painaa jalkaa ja kuinka paljon.

Ensimmäisten tossujen kohdalla on tietenkin hankalaa arvioida, miltä kärkitossujen pitäisi tuntua jalassa. Tällöin helposti haluaa valikoida hieman liian suuret tossut, koska niissä jalalla on enemmän tilaa ja ne tuntuvat mukavammilta tasajalalla. Jos tossu on liian iso, se aiheuttaa kuitenkin kärjellä seistessä enemmän hankaluuksia, koska liian iso tossu ei tue jalkaa kunnolla. Tästä syystä kärkitossuun ei ole valitettavasti mahdollista jättää kasvunvaraakaan.

Joskus tulee tilanteita, kun useammasta mallista löytyy hyvin istuvia tossuja ja tanssijalta kysytään, kumpi tossuista tuntuu paremmalta. Tällaisissa tilanteissa kannattaa erityisesti pohtia, missä kohtaa paine kärjillä ollessa tuntuu ja jakautuuko se jommassa kummassa tossussa tasaisemmin. Kärkitossuja on hyvä kokeilla yhtä aikaa eri jaloissa ja vaihtaa välillä eri jalkoihin. Monesti jaloissa on eroa koossa ja vahvuudessa, mikä korostuu kärkitossuja sovittaessa.


5. Mitä muuta tarvitsee ostaa kuin kärkitossut?
Kärkitossut myydään lähes aina ilman nauhoja, joten lisäksi tulee ostaa tossuihin satiininauhat ja kuminauhat. Toki myös vanhoista tossuista nauhat on mahdollista kierrättää uusiin, jos vanhat nauhat ovat vielä ehjät. Jos kotoa ei löydy tossujen sävyistä lankaa, sitä voi myös ostaa monesta tanssiliikkeestä. 

Tossun kärkiin voi halutessaan ostaa nahkapalat, jotka on mahdollista liimata kotona kangasliimalla tai viedä suutarille kiinnitettäväksi. Nahkapalat suojaavat kärjen satiinia ja tuovat lisää pitoa.

Jos tossut ovat ensimmäiset, tulee hankkia myös pehmusteet. Pehmusteet kestävät yleensä paljon kärkitossuja kauemmin, joten niitä ei tarvitse uusia samaan tahtiin kuin tossuja. Kärkitossujen keskimääräinen käyttöikä on noin puoli vuotta, kun pehmusteet kestävät yleensä useita vuosia.

Reiälliset sukkahousut ovat myös hyvä hankinta, jos sellaisia ei vielä ennestään löydy. Pohjassa olevien reikien kautta saa kesken tunnin vaihdettua pehmusteet varpaiden päälle, jos tunnin aikana vaihdetaan pehmeät tossut kärkitossuihin.

Ensimmäiset omat kärkitossuni. 

Jos jäljelle jäi vielä mitä tahansa kärkitossusovitukseen liittyvää kysyttävää, niin vastailen mielelläni kysymyksiin kommenttikentässä. :)

Mukavia sovitushetkiä kaikille! ❤️

-Helinä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti