lauantai 2. helmikuuta 2019

Nahkapalat kärkitossuihin

Monet ovat ostaneet uudet tai jopa ihan ensimmäiset kärkitossut näin vuodenvaihteessa. Nauhojen ompelun lisäksi tossuja voi muokata monin tavoin itse. Yleisin lisäys tossuihin on nauhojen jälkeen nahkapalojen kiinnitys, mikä on turvallista myös aivan ensimmäisiin tossuihin. 


Koska kärkitossut on päällystetty satiinilla, on kärki sellaisenaan aika liukas lattiaa vasten. Osa tykkää leikata satiinin kokonaan pois kärjen alueelta ja osa ompelee kärkeen langalla ja neulalla lisäpitoa. Itse olen aina tykännyt liimata tossuihin nahkapalat. Ne on tarvittaessa helppo vaihtaa, eikä satiini pääse rispaantumaan. Aika usein tulee kysymyksiä, kuinka sellaiset tossuihin kiinnitetään, joten tässä ohjeet :).


1. Kannattaa verrata nahkan kumpaakin puolta, joskus niiden pinnassa saattaa olla eroja mm. karheuden suhteen. Mitä karheampi nahka, sitä pitävämpi se on. Ainakin Merletin valmistamissa nahkapaloissa toinen puoli on liukkaampi ja toinen pitävämpi. Nahkan voi liimata kumminpäin tahansa, yleisesti liukkaampi puoli sopii hiukan paremmin vaikkapa tanssimattoa vasten.


Itse liimaan nahkapalat Gutermannin kangasliimalla, mutta muutkin vahvemmat (kangas)liimat käyvät hyvin.

2. Aluksi levitän liimaa tossun kärkeen ja asettelen nahkan niin, että se peittää kärjestä mahdollisimman paljon. Jos nahkapalan ja kärjen reunan väliin jää "tyhjää", tossusta saattaa tulla vähän kiikkerämpi, kun kärjen alueelle tulee pientä korkeuseroa.


3. Seuraavaksi taitan nahkapalan tossun pohjaa myöten ja katson täytyykö sitä muotoilla sopimaan tossuun paremmin. Nahkapalan ja tossun pohjan pitäisi jatkua mahdollisimman huomaamattomasti. Jos nahkapala on liian pitkä, siitä voi leikata vähän pois. Nahkapalaa ei pitäisi liimata tossun pohjamateriaalin päälle, koska se vaikeuttaa tasapainon pitämistä ja nahka saattaa irrota helpommin käytössä. Kun nahkapala on sopivan kokoinen, liimaan sen paikoilleen.


4. Lopuksi kannattaa käydä läpi vielä jokainen kärjen reuna ja varmistaa, ettei nahka repsota mistään kohdasta. Jos joku kohta on heikommin kiinni, se on hyvä liimata uudelleen. Tässä voi käyttää apuna vaikka hammastikkua tai pumpulipuikkoa. Liimauksen kannattaa antaa kuivahtaa muutamia minuutteja (riippuen liimasta) ennen käyttöä, ettei nahka pääse liikkumaan vinoon ennen liiman kiinnittymistä.


Jatkossa liimaus kannattaa tarkastaa vaikka muutaman viikon välein, ettei pala pääse irtoamaan kesken tanssimisen. Jos tuntuu, ettei nahka jostain syystä pysy liimaamalla kiinni omassa käytössä, kannattaa se käydä kiinnittämässä suutarilla. 

-Helinä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti